Inofficiella namn

 

Ett inofficiellt ortnamn är ett namn vi använder istället för det officiella namnet som t.ex. Fredan för Fredriksgatan i Helsingfors eller Vårdis för Vårdberget i Åbo. En plats som inte har något officiellt namn kan också ha ett inofficiellt namn. För att kunna tala om en plats skapar man ibland ett namn som t.ex. Fågelholkarna för ett bostadsområde i Borgå med hus som liknar fågelholkar, eller Rapakanalen som är ett dike i Jakobstad. 

Vi använder ofta de inofficiella och de officiella namnen vid sidan av varandra. Beroende på situationer eller vem vi talar med kan vi använda olika namn för samma plats. En plats kan dessutom ha flera olika inofficiella namn, som används av olika personer eller olika generationer. Under varje namn på den här webbplatsen listas olika varianter under det namn som har ansetts vara vanligast i folkmun.

En del inofficiella namn är allmänna och bekanta för de flesta invånare på en ort, en del namn används bara inom en vänkrets eller inom en familj. En del inofficiella namn är tillfälliga, andra lever länge, till och med generation efter generation. Till den här webbplatsen har vi i huvudsak valt ut sådana namn som är mer allmänt kända bland olika grupper och generationer.

I en stad får platser av olika slag inofficiella namn, allt från stadsdelar, områden, gator, gathörn, byggnader och parker till rondeller, träd och statyer. Och namnen bildas på olika sätt. Här nedan listas olika sätt som de inofficiella namnen kan vara bildade på. Exemplena är hämtade från det urval av namn som du kan hitta på den här webbplatsen. Via länkarna kan du sedan klicka dig vidare bland namnen.

 

Namn bildade av det officiella namnet

Till de vanligaste inofficiella namnen hör de som är bildade direkt av det officiella namnet som Kungsen för Kungsgatan i Ekenäs, Mansku för Mannerheimvägen i Helsingfors och Kvaba för Kvarnbackens skola i Borgå.

Namn efter utseende eller egenskaper

Andra mycket vanliga inofficiella namn är de som syftar på en plats utseende eller något annat utmärkande för platsen. Dragspelshuset kallas ett bostadshus med "veckade" burspråk i Vasa och Pianotangenthuset kallas f.d. Gardets polishus i Helsingfors, och Stjärnhuset i Jakobstad har fått sitt namn av formen på huset. Andra platser där egenskaper legat till grund för det inofficiella namnet är Skitviken som Söderviken i Ekenäs kallas. Här leddes förr alla avlopp från Gamla stan ut. I Ekenäs finns också lekparken Myran som har en klätterställning som liknar en myra. Lekparkens officiella namn är Lejonparken.

Namn efter verksamheter

Verksamheter i byggnader eller områden syns ofta i de inofficella namnen. I Vasa finns t.ex. Askos hus efter möbelaffären Asko och i Åbo Rettigska tobaksfabriken efter familjeföretaget Rettig. Idag finns Yrkeshögskolan Novia i byggnaden. I Ekenäs också hittar man också Fix-huset efter klädfabriken Fix, som verkade i byggnaden på 80-talet, och i Jakobstad Strengbergs efter Strengbergs tobaksfabrik. 

Namn efter personer

Det är också vanligt att det inofficiella namnet är bildat till personer som ägt, bott eller verkat i ett hus. I Vasa finns Mynttis hus, i Ekenäs Ackermannsgården och i Helsingfors Karamzinska huset.

Namn med humor och ironi

Inofficiella namn är ofta ironiska eller humoristiska. I Mariehamn finns namnen Gräddhyllan, Guldkusten och Snobbhyllan för bostadsområden med påkostade hus och bra läge. Andra exempel på namn med ironisk prägel är Kappelin grilli för Krematoriet vid Åbo begravningsplats och som analogi till det finns Kreman för grillkiosken vid Åbo domkyrka.

Namn med språkliga kvickheter

Ordlekar med ljudnära ord förekommer också bland de inofficiella namnen. Rajtan tajtan kallas studentbostäder vid Rautalampivägen i Helsingfors. Slanguttrycket ”rajtan tajtan” betyder ’håll i gång’ och ’ha skoj’. Stadsdelen Gammelbacka i Borgå har även kallats för Gambodja för att det har ansetts vara fattigt och i Vasa har man skämtsamt översatt namnet Vapenbrödrabyn till Pyssykylä. I Jakobstad finns ett hus som kallas Ehrs höghet, eftersom det var ett av stadens högsta hus när det byggdes av byggfirman Ehrs. 

Namn efter andra platser

Bland de inofficiella namnen finns också namn övertagna från andra platser. I Helsingfors kallas ett område Mogadishu efter Somalias huvudstad Mogadishu eftersom området har så många somaliska invånare, i Ekenäs finns det ett område som har kallats för Hiroshima och i Jakobstad ett hus som kallas Vita husetOckså inofficiella namn kan man låna. Området Borgbacken i Borgå kallas Lintsin efter det inofficiella namnet för nöjesfältet Borgbacken i Helsingfors. Både Borgbacken i Borgå och Borgbacken i Helsingfors heter på finska Linnanmäki.

Inofficiella namn som blivit officiella

Inofficiella namn kan bli så etablerade att de till slut blir officiella. Exempel på sådana namn är Hanken för Svenska handelshögskolan i Helsingfors och Peffan för Pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi i Vasa. De här namnen används parallellt med de officiella namnen. Arbetar- och medborgarinstituten runt om i Svenskfinland heter numera också Arbis och Medis.